Blog

2021 szeptember 11. az elsősegélynyújtás világnapja

2021-09-16 05:02:52

Az elsősegélynyújtás világnapját 2000 óta minden évben szeptember második szombatján tartjuk. 

A kezdeményezést 16 európai ország vöröskereszt szervezete hívta életre. A világnap célja felhívni a figyelmet az elsősegélynyújtás ismeretének elsajátítására, hogy az idejében elvégzett beavatkozások emberéleteket mentsenek.

 

 

Magyarországi helyzet

 

A Nemzetközi Vöröskereszt nem reprezentatív felmérése alapján a magyar lakosság mindössze 0,3 százaléka tud szakszerűen elsősegélyben részesíteni egy sérültet. Ez elszomorítóan alacsony érték európai viszonylatban. Ugyan a jogosítványszerzés kötelező része az elsősegélynyújtási ismeretek elsajátítása, mégsem fordítunk rá megfelelő hangsúlyt. Fontos lenne az iskolai és munkahelyi környezetben is az elsősegélynyújtás rendszeres oktatása, mivel egy gyors beavatkozás csökkentheti a sérülés súlyosságát, ezáltal javítja a túlélési esélyeket.

 

Munkahelyi balesetek

 

A Pénzügyminisztérium Munkavédelmi Főosztályának 2021 februárjában közzétett jelentése szerint, a 2021. január 8-ig beérkezett és nyilvántartásba vett munkabaleseti jegyzőkönyvek összesített száma 20366, ami a három napnál tovább tartó munkakieséssel járó balesetek számát jelöli. Ez az előző évekhez képest jelentősen csökkent szerencsére, de még így is kimagasló szám. A kimutatásból az is kiderül, hogy nemtől, kortól, iparágtól függetlenül bárkit érhet munkahelyi baleset így a legtöbb, amit meg tudunk, hogy a maximális védelmi szintű munkavédelmi eszközöket választunk a munkavégzéshez, az előírásoknak megfelelően viseljük azokat és a munkaeszközöket rendeltetésszerűen használjuk.

A legfontosabb a megelőzés

 

Mit tehetünk annak érdekében, hogy a legalacsonyabbra csökkentsük a baleset kockázatát?

  • - Személyesen is felelősek vagyunk magunkért. Fontos, hogy a munkába mindig beszámítható állapotba érkezzünk. Ehhez hozzátartozik a megfelelő alvásmennyiség és a tudatmódosító szerek mellőzése is. Amennyiben úgy érezzük, hogy nem vagyunk munkavégzésre alkalmas állapotban, ne -kockáztassunk, vegyünk ki egy szabadnapot.
  • - Akár egy kis irodában ülök, akár nagyobb gépekkel dolgozunk ugyanolyan veszélynek vagyunk kitéve: akár egy irodai iratmegsemmisítő is okozhat nagyobb balesetet, hát még egy ipari esztergagép. Nem szabad rutinból kezelni ezeket a gépeket. Mindig győződjünk meg, hogy megfelelően üzemelnek-e és ha szükséges végezzük el az esedékes karbantartást.
  • - Munkavédelmi ruházat. Ezeket nem viccből fejlesztik. Vedd fel azt a sisakot, még akkor is ha kényelmetlen, viselj maszkot, ha elő van írva, húzd fel a kesztyűt arra a kis munkára is. Nagyon fontos, hogy betartsuk a szabályokat.
  • - Tarts szünetet! Ahogy az iskolában, úgy a munkahelyünkön is fontos a szünet. Ilyenkor fogyasszunk megfelelő mennyiségű folyadékot, ha szükséges nyújtózkodjunk, mozgassuk át  a végtajainkat.
  • - Nem egyedül vagy! Hiába egyedül dolgozol a munkaállomásodon, figyelj oda a körülötted lévőkre: ne hagyd az útban a székedet, hagyd szabadon a vészkijáratot, told arrébb a dobozt, ha olyan helyen van. Ez természetesen vica versa: Amennyiben valaki nem figyel a másikra, figyelmeztesd, hogy elkerülje mindenki a balesetveszélyes helyzeteket.
  • - A munkavédelmi oktatás nem egy kötelező tantárgy. Legyél ott ne csak testben, hanem lélekben is. Figyelj oda, mert egy szakképzett ember áll előtted, akinek az a munkája, hogy megóvja a testi épséged vagy akár az életed.

 

 

Tanácsadás a Basic’s Hungária Kft-től

 

Nem egyszerű feladat a megfelelő védelmi eszközt megtalálni. Számtalan előírásnak, szabványnak eleget kell tenni, de a felhasználó igényeit is illik figyelembe venni. Mellesleg az interneten több gyártó kínálata is zavarba tud ejteni, a költségvetést is számításba kell venni egy-egy beszerzés alkalmával, így elképzelhető, hogy a beszerzés egy kesztyű esetében is bonyolulttá válik.
Márkafüggetlen beszállítóként és a kimagasló szakmai ismereteinkkel azon vagyunk, hogy minden partnerünk igényeinek eleget tudjunk tenni. Legyen szó, munkavédelmi lábbelikről, fej és arcvédelemről, illetve számos, akár speciális munkavédelmi eszközről.

Ne kockáztasson, keresse fel a tanácsadónkat, aki akár személyes felméréssel is támogatja a biztonságos munka végezés kialakítását.

 

Elsősegélynyújtás oktatás a Basic’stől?

 

Igen! Kiterjedt partneri hálózatunknak köszönhetően lehetőség van helyszíni oktatásra kisebb csoportokban. Amennyiben érdekes lehet Ön számára, és fontosnak tartja a balesetmentes munkakörülményeket, keressen minket bizalommal.

 

info@basic-online.hu

 

 

 

Forrás: 

https://www.ommf.gov.hu/index.php?akt_menu=223

https://voroskereszt.hu/

 

 

Kapcsolat

Blog

 

 

Blog

Elérhetőségek:

 

 

info@basic-online.hu

www.basic-online.hu

Tel.: +36(1)920 14 33

1225 Budapest, Bányalég utca 36-38.

Előnyeink

 

 

Teljeskörű cégellátás

30 éves szakmai tapasztalat

Rövid szállítási határidő

Alacsony ár

Kiváló minőség