Blog

A csapból is az FFP2 folyik!

2021-05-05 15:25:32

Napjaink részéve vált az FFP2 kifejezés a COVID kapcsán. Itt az ideje letisztázni mit jelent ez a megjelölés a maszkok esetében.

 

Eddig Magyarországon és Európában leginkább az iparban használatos eszközként hallottunk az eldobható maszkokról, azonban a koronavírus rákényszerített, hogy a hétköznapi életben is megismerjük azokat. Meghatározza mindennapi életünket. Szerintem mindenkinek ismerős az a szituáció, amikor a bolt bejáratától ballagunk vissza az autónkhoz, mert bent felejtettük a maszkot. De a szabály az szabály. Hordanunk kell!

 

Az FFP rövidítés jelentése: „filtering face piece“ (szűrővel ellátott védőeszköz az arcon).

FFP1, FFP2, FFP3 – európai légzésvédelmi szabvány, a megszűrt részecske nagyságára és szűrés minőségére utaló jelölés.

Az FFP2- es mellett a következő típusokkal találkozunk:

- KN95 – kínai légzésvédelmi szabvány, megfelel az európai FFP2 jelölésnek.

https://basic-online.hu/kn95-ffp2-szelep-nelkuli-maszk-7653

- N95 – amerikai légzésvédelmi szabvány, amely megfelel az európai FFP2 jelölésnek.

https://basic-online.hu/9500-n95-ffp2-maszk-7652

De mit is takarnak ezek a jelölések, és valójában melyik maszkok nyújtanak védelmet a koronavírus ellen?

 

Az FFP1-es jelöléssel ellátott maszkok olyan légzésvédelmi maszkok, melyek a levegőben lévő részecskék legalább 80 %-át megszűrik 0,6 μm-es méretig.

Szilárd részecskék és folyadékködök ellen, pl. finom porok ellen nyújt védelmet. Az építőiparban vagy az élelmiszeriparban általában elégségesek az FFP1 védelmi osztályhoz tartozó légzésvédő álarcok.

Az FFP2-es jelölésű maszkok a levegőben lévő részecskék legalább 94 %-át szűrik ki 0,6 μm-es méretig.

Olyan szilárd anyagok és azok vizes oldatai, és folyadékok gőzei, ködje ellen nyújt védelmet, melyek közepesen mérgező ( egészségkárosító) anyagok csoportjába tartoznak (pl. szilárd , folyékony, aeroszol szemcsék amelyek gyengén mérgezőek vagy mérsékelten veszélyesek. Az FFP2 védelmi osztályhoz tartozó légzésvédő álarcok például a fémiparban vagy a bányászatban használatosak. 

Az FFP3-as jelöléssel ellátottak hatékonysága legalább 99 %-os 0,6 μm-es méretig.

Szilárd anyagok és folyadékok gőzei ellen nyújt védelmet, melyek mérgezőek, illetve igen mérgezőek. Rákkeltő, radioaktív, baktérium, vírus, spóra ellen (pl. azbeszt, biológiai kóroki tényezők, növényvédő szerek stb.) Ezeket a maszkokat például a vegyiparban használják.

A koronavírus ellen az FFP2 és FFP3 jelölésű maszkok egyaránt megfelelőek, de természetesen csak szakszerű hordás esetén nyújtanak védelmet.

 

Ha maszkokról van szó akkor a legtöbb embernek a 3M jut eszébe. És ez nem véletlen. A céget 1902-ben alapították és élen jár a munkavédelem területén. Természetesen nem maszkok gyártásával kezdték, de mára több évtizedes tapasztalatra tettek szert.

A legkeresettebb 3M légzésvédő maszkok a 9320, 9322 vagy éppen a 9332 típusok. Ezen termékek megfelelő védelmet nyújtanak kényelmes viselet mellett. Természetesen ezeken kívül rengeteg terméket gyártanak a munkavédelem minden területére.

Nem véletlenül dolgozunk együtt velük, hiszen a minőség garantált.

Kiemelt partnerként megtalálod kínálatunkban a 3M termékeit.

 

Nézz körül webshopunkban!

Tudtad, hogy a post-it is a 3M nevéhez fűződik? 1980-ban, hosszas kísérletezés után került a boltokba. És azóta is minden nap használjuk.

 

Visszatérve a védelemhez nagyon fontos, hogy mindig körültekintően járjunk el mind a munkahelyi környezetben, mind a magánéletünkben. Viseljünk maszkot, figyeljünk oda a rendszeres fertőtlenítésre és a megfelelő kézmosásra!

 

Szeretném figyelmedbe ajánlani az MRO integrátorról szóló bejegyzésünket.

 

Itt elolvashatod!

 

Bármi kérdésed van keress bizalommal!

Kapcsolat

Blog

 

 

Blog

Elérhetőségek:

 

 

info@basic-online.hu

www.basic-online.hu

Tel.: +36(1)920 14 33

1225 Budapest, Bányalég utca 36-38.

Előnyeink

 

 

Teljeskörű cégellátás

30 éves szakmai tapasztalat

Rövid szállítási határidő

Alacsony ár

Kiváló minőség