Blog

A vakcina

2021-01-14 08:26:04

A védőoltás (vakcina) gyengített vagy elölt kórokozókat, azok részeit vagy kész ellenanyagot tartalmazó készítmény.

 

Hogy működik?

 

Sokat hallunk az mRNS vakcináról mostanában, de mi is ez pontosan? Ez egy 2005-ben szabadalmaztatott technológia, melynek lényege, hogy nem legyengített, elölt vagy nem fertőző vírust juttatják a szervezetbe, hanem annak fehérjéjét amik olyan genetikai információt tartalmaznak, ami megtanítja az immunrendszert a vírus elleni védekezésre.

A kutatók azonosítottak egy koronavírusból származó fehérjét, a tüskefehérjét, amellyel a vírus megtámadja sejtjeinket. Az mRNS-vakcinákat arra a célra dolgozták ki, hogy a szervezet sejtjeit a tüskefehérje előállítására vonatkozó utasításokkal lássák el, amellyel potenciálisan megtanítható az immunrendszernek, hogy védekező képességeinek, így az antitesteknek és a T-sejteknek az aktiválása révén felismerje és elpusztítsa a vírust.

A kutatók úgy vélik, hogy az igazi vírus feltűnésekor az immunrendszer fel tudja majd ismerni a vírus tüskéjét, és felkészülhet a fertőzés és a betegség elleni védekezésre.

Mi van benne? 

 

Az egész alapja az mRNS azaz a „messenger ribonukleinsav" ami egy egyszálú ribonukleinsav. Ez adja a genetikai információt. Hogy az „üzenet” célba érjen és át tudjon jutni a sejthártyán az oltás lipideket (zsírnemű anyagok) tartalmaz, amik ebben segítik.

 

Hogy áll az engedélyezés? 

 

Jelenleg az Európai Gyógyszer Ügynökség oldalán 2 vakcina szerepel amik használhatóak az EU-ban, ezek a Comirnaty (ismertebb nevén Pfizer vakcina) illetve a COVID-19 Vaccine Moderna. Ezek jelenleg feltételes piaci engedéllyel CMA-val rendelkeznek. Ez azt jelenti, hogy a gyártóknak még további tesztekkel és vizsgálatokkal alá kell támasztani a vakcinák megbízhatóságát, de a bizottság már most is úgy ítéli meg, hogy a vakcina alkalmazásának nagyobbak az előnyei, mint a hátrányai.

 

Forrás:

 

https://www.ema.europa.eu/en/news/ema-receives-application-conditional-marketing-authorisation-covid-19-mrna-vaccine-bnt162b2

https://www.ema.europa.eu/en/human-regulatory/overview/public-health-threats/coronavirus-disease-covid-19/treatments-vaccines-covid-19#authorised-medicines-section

https://www.youtube.com/watch?v=xSyVhGXNa8Y&feature=emb_logo

 

Kapcsolat

Blog

 

 

Blog

Elérhetőségek:

 

 

info@basic-online.hu

www.basic-online.hu

Tel.: +36(1)920 14 33

1225 Budapest, Bányalég utca 36-38.

Előnyeink

 

 

Teljeskörű cégellátás

30 éves szakmai tapasztalat

Rövid szállítási határidő

Alacsony ár

Kiváló minőség