Blog

Egy kis ROBOTolás

2021-02-28 20:05:05

Manapság már teljesen hétköznapi szavaknak és kifejezéseknek számítanak az alábbiak:
mobiltelefon, okostelefon, mesterséges intelligencia, robot.

Nem is olyan régen ezek a szavak maximum egy tudományos fantasztikus könyvbe illőek lettek volna, mint például Az Én, a robot.

Az Én, a robot Isaac Asimov tudományos fantasztikus novelláskötete, amit először a Gnome Press adott ki könyv formájában 1950-ben.

 

Habár azóta számunkra sok idő telt el, a tudomány és az univerzum szemszögéből egy szempillantásnak tűnhet, és nézzük mire jutottunk így 2020-ra.

 

Majdnem minden háztartásban találkozhatunk már a robot technikával.

Sok helyen van robot porszívó vagy éppen robot fűnyíró. Ezek az eszközök nagymértékben segítik mindennapi életünket.

Évente manapság több,  mint 15 millió darab porszívórobotot, padló- és medencetisztító robotot, fűnyírórobotot értékesítenek melyek összértéke eléri a 4 milliárd dollárt.

 

Mindannyian ismerjük a filmekből az alábbi főszereplőket akik robotok voltak. R2-D2 és C-3PO talán a legismertebb robotok a világon. Őket nem lehetett összetéveszteni az emberekkel.

 

 

Na de ezek a robotok, kicsit továbbfejlesztett változatban már köztünk vannak.

 

A jelen korunkban már egészen elképesztő robotokat építenek mérnökeink, noha még nem hasonlítanak ránk úgy, mint az Ex machina című filmben Eva, de szégyenkezniük nekik sem kell. A humanoid robotokon belül is van egy kategória, ez a lifelike. Ezen kategórián belül az a cél, hogy minél életszerűbb mesterséges teremtményeket hozzanak létre. Ez közül ott van JIA JIA a kínai tudomány és technológia humanoid robotja, akinek egészen emberi a szem illetve szájmozgása, fejlett beszédgeneráló algoritmus dolgozik benne, aminek segítségével képes társalogni az őt körülvevő emberekkel, valamint arcfelismerő rendszerének köszönhetően tudja is hogy kivel beszélget.

 

Ő itt Jia Jia. Hát nem tűnik robotnak!

 

 

Sofia a hongkongi Hanson egyetem fejlesztése.

Olyan mesterséges beszéd analizáló és nyelv feldolgozó rendszerrel rendelkezik, amelynek segítségével beszél japánul, kínaiul, angolul.

Olyan speciális neurális rendszert is futtat a vizuális információk feldolgozására, ami szimulálja az emberi agy működését, ezek mellet képes az emberi arc mimikáit megkülönböztetve az emberi érzelmeket is felismerni.

Hivatalosan Szaúd-Arábiái állampolgár. Még egy érdekesség: Egy interjúban véletlenül az nyilatkozta „OK, I WILL DESTROY HUMANS” azaz leigázom az emberiséget. Persze utána hozzátette, hogy csak viccelt.

 

Sofia már jobban hasonlít egy robotra, de szerintem Ő is egészen élethű.

 

 

További robotok is léteznek persze, ahol nem a lifelike a cél. Ilyenek például az avatár robotok, amelyek teljes mértékben utánozzák az operátorok mozgását, szállító robotok, akiket jelenleg csomagfutárként tesztelnek, csapos robot, aki 300 pohár sört tud kimérni óránként, robonauta aki már járt a nemzetközi űrállomáson, edukációs robotok, akik kisgyerekek és fiatalok tanításában vesznek részt.

 

Persze ne feledkezzünk meg a nem titkoltan katonai célra fejlesztett robotokról sem, mint például a Boston Dynamics humanoid robotja, az Atlas. 

Atlas akrobatikus mutatványokra is képes, amitől többen elszörnyedtek.

 

 

 

 

A piaci elemzések szerint a humanoid robotok területe 2017-ről 2023-ra éves szinten 52%-kal fog növekedni és 2023-ra eléri a 3,9 milliárd dolláros piacot. Ez persze csak a humanoid robotok piaca.

Ki tudja hová fejlődik ez az ágazat a következő 20 vagy 30 évben?

Azt mondják, hogy 2040-re a háztartások felében már lesz olyan humanoid robot, mely elvégzi a házimunkát és akár beszélget is velünk ha arra lesz igényünk.

 

Egyre inkább elterjednek a kollaborációs robotok is, melyek a jelen kor svájci bicskájának számítanak az iparban. A kollaboratív robotok segítségével egy jó tervezés után nagymértékű költségcsökkentést realizálhatunk.

Cégünk alapelve a folyamatos fejlődés, így mi is elkezdtünk robotokkal foglalkozni. Felkészült szekembereink segítik partnereinket a legoptimálisabb megoldás megvalósításában.

 

 

 

Kollaboratív robotokkal kapcsolatos kérdésével keressen bizalommal!

 

logistics@basic-online.hu

Kapcsolat

Blog

 

 

Blog

Elérhetőségek:

 

 

info@basic-online.hu

www.basic-online.hu

Tel.: +36(1)920 14 33

1225 Budapest, Bányalég utca 36-38.

Előnyeink

 

 

Teljeskörű cégellátás

30 éves szakmai tapasztalat

Rövid szállítási határidő

Alacsony ár

Kiváló minőség