Blog

Érdekességek a PET palackról

2020-11-26 11:09:31

Minden liter megvásárolt ásványvíz palackozásához további 2 liter víz felhasználása szükséges a gyártás során. Így amikor megiszunk 1,5 liter ásványvizet, igazából 4,5 liter vizet fogyasztunk összesen.

 

A polietilén-tereftalátot (PET), mint új műanyag típust, 1941-ben szabadalmaztatta John R. Whinfield és James T. Dickson egy brit textilipari vállalatnál. További 10 évnek kellett eltelni az első nagy sorozatban gyártott PET termékhez, ami nem palack volt, hanem a mai napig kapható Mylar márkanevű fólia, amelyet héliummal töltött lufikhoz használnak.

 

A boltokból percenként átlagosan 1 millió PET palackot vásárolunk a Földön. Ez a brutális fogyasztás azt jelenti, hogy naponta 1,3 milliárd PET palack fogy a polcokról. A Föld lakossága jelenleg 7,6 milliárd fő, tehát 6 nap alatt minden emberre jut egy potenciális hulladék palack.

 

 

63 db 0,5 literes PET palackból egy XL-es méretű férfi polár pulóver készíthető.


Vannak helyek a Földön ahol például házat építenek PET palackból.

 

A gyártók folyamatosan csökkentik a környezeti lábnyomukat, amely a műanyag palack elvékonyodásában figyelhető meg.
Persze, a gyártókat az alapanyagköltségek lefaragása érdekli a fejlesztések során, de ha kevesebb anyagot használnak fel, az a környezetnek is jó.
Egy egyutas, 0,5 literes PET palack tömege 1990-ben még 24 g volt, 2015-ben 10 g alá csökkent a legvékonyabb palackok tömege.
A mai palackok tehát 60%-kal könnyebbek a korábbiaknál.
Annyira lecsökkentették a termék környezeti lábnyomát, hogyha visszahoznák a visszaválthatós PET palackokat, akkor azokat legalább 8 alkalommal újra kellene tölteni (ezt a célszámot nem sikerült elérni akkor, amikor forgalomban volt itthon). 
Egy betétdíjas üvegpalackot pedig legalább 40x kell újratölteni ahhoz, hogy a környezeti lábnyoma azonos legyen az egyutas PET palackéval. Ez persze nem azt jelenti, hogy a megvásárolt PET palackot azonnal ki kell dobnod a szelektív gyűjtőbe, töltsd újra nyugodtan többször!

 

 

1 kg PET alapanyagból 40 db 1,5 literes ásványvizes palack készíthető. A primer PET granulátumok ára nagyjából 400 Ft/kg, tehát kb. 10 Ft-ba kerül a palack anyagköltsége. Erre még rájön a gyártás során felhasznált energia is, így ahhoz, hogy egy 1,5 literes PET palack elkészüljön még további 10-12 Ft szükséges.

 

2011-ben szűnt meg a betétdíjas 2 literes PET palackok itthoni forgalmazása.
Az üdítőgyártók amúgy kifejezetten kampányoltak a visszaváltható PET palackok ellen.
Ennek egyik oka volt, hogy nem lehetett tudni, hogy a fogyasztók miket tároltak benne az üdítő elfogyasztása után.
Másrészt, a palackokat nem sikerült a kívánt számban újratölteni, ugyanis a szállítás során megkarcolódtak a rekeszekben és a vevők nem voltak hajlandók megvenni azokat.

Amúgy van egy termék még, amelynek a műanyag palackja továbbra is betétdíjas: a szódavíz (szikvíz).

 

 

A világon körülbelül minden 3. PET palackot sikerül csak szelektíven visszagyűjteni.

Németországban ez az arány 95%-nál nagyobb, ugyanis a PET palackra betétdíjat szabtak ki, amely átszámítva 80 Ft minden egyutas műanyag palackra.

Az EU-ban kicsit több, mint 50%-os a visszagyűjtési arány.

Magyarországon 10 palackból 3 kerül szelektíven összegyűjtésre - ezzel nagyjából az átlag közepén vagyunk, az USA-val azonos szinten.

 

 

 

 

Sajnos a képződő PET palackok egy része belekerül az édes- és sós vizeinkbe.

A mértéke évente millió tonnában fejezhető ki! Azonban ez nem a palackok hibája, hanem a felelőtlen embereké.

 

 

Az óceánokból lehalászott műanyaghulladékból több figyelemfelkeltő akció is volt. Az egyik ilyen a Real Madrid mérkőzése volt, amikor is 2016-ban a Sporting Gijon elleni bajnoki mérkőzésen olyan mezben léptek pályára, amelyek szerelésenként 28 db hulladék PET palackból készültek.

 

Magyarországon minden évben megrendezik a PET Kupát, amely eseményen a Tisza árteréből begyűjtött PET palackok és egyéb hulladékok felhasználásával készült tutajokkal versenyeznek. 2017-ben az önkéntesek 21 hajót építettek meg hulladékból, amelyekkel a program során 10 tonna hulladékot gyűjtöttek össze a Felső-Tiszán. Köszönjük a munkásságukat! Aki pedig szeretne, csatlakozhat a programhoz önkéntesként ;)

 

 

A Basic's elkötelezett híve a környezetvédelemnek, ami megmutatkozik a belső munkafolyamatainkban is.

 

- A termékek csomagoláshoz újrahasznosított dobozokat használunk.

- Kiszállításainkat és beszerzéseinket gyűjtőfuvarral végezzük.

- Kollégáink lehetőség szerint „telekocsit” használva érkeznek munkába.

- Értékesítésünk előnyben részesíti az online tárgyalási lehetőségeket a személyes látogatásokkal szemben.

 

Segítünk Önnek és cégének is egy környezetbarát üzem létrehozásában!

Beszélgessünk róla!

Hagyjon üzenetet!

Visszahívjuk!

 

info@basic-online.hu

Kapcsolat

Blog

 

 

Blog

Elérhetőségek:

 

 

info@basic-online.hu

www.basic-online.hu

Tel.: +36(1)920 14 33

1225 Budapest, Bányalég utca 36-38.

Előnyeink

 

 

Teljeskörű cégellátás

30 éves szakmai tapasztalat

Rövid szállítási határidő

Alacsony ár

Kiváló minőség